Start Nyheter 2016 4 8 Mobil alkobom på turné med start 11 april

Mobil alkobom på turné med start 11 april

2016-04-08
MHF:s mobila alkobom kommer att visas upp i Linköping, Oskarshamn, Jönköping, Växjö, Karlskrona och Karlshamn under vecka 15.

I Stockholms frihamn stoppades 268 förare misstänkta för rattfylleri i försöksprojektet med automatiska nykterhetskontroller.
– Vi vill att alkobommar ska sättas upp i alla Sveriges hamnar, säger Christer Folkesson, ordförande för MHF Region Öst.

MHF är en ideell organisation som jobbar för att ingen ska dö av rattfylleri. Under hösten 2014 sattes automatiska nykterhetskontroller upp i Stockholms frihamn. När försöksprojektet avslutades i november 2015 hade 50 724 förare kontrollerats. 268 misstänkta rattfyllerister stoppades.

MHF jobbar för att automatiska nykterhetskontroller ska införas permanent i Sveriges hamnar och på andra strategiska platser. Under april är MHF ute på turné med en mobil alkobom och visar hur de automatiska nykterhetskontrollerna fungerar. Media är varmt välkomna. 

MHF:s vd Göran Sydhage och Tomas Jonsson, vd MHF Test Lab, kommer att finnas på plats och berätta hur de automatiska nykterhetskontrollerna fungerar. Det finns möjlighet till intervjuer.

– Syftet är att visa upp bommarna för företag, myndigheter och enskilda samt att sprida kunskap om hur de automatiska nykterhetskontrollerna fungerar, berättar Christer Folkesson.

Varje år dödas 60-70 personer i trafikolyckor som orsakas av rattfylleri och cirka 1 000 svenskar skadas. Alkobommarna sparar människoliv. Värden som inte kan mätas i pengar.

– De automatiska nykterhetskontrollerna är ett bra verktyg för att stoppa rattfyllerister från att komma ut på vägarna, säger Christer Folkesson.

När alkobommarna var i gång i Stockholms frihamn fungerade det så att alla förare som anlände med färjorna fick genomföra en nykterhetskontroll med utandningsprov vid en så kallad alkobom. Systemet med alkobommarna är utvecklat av MHF och mjukvaran av det svenska företaget Servotek.

Den som stoppades av alkobommen i Frihamnen togs om hand av polisen, Tullverket eller Kustbevakningen. Kombinationen av informationsspridning, mätteknik och trafikledningscentral har gett goda resultat vid de båda försöksprojekten som genomförts. Förarna informeras i förväg om att kontrollerna sker och hur man gör för att avge utandningsprov. Mättekniken är snabb och exakt och trafikledningscentralen i Tibro samordnar med polis, tull och kustbevakning.

– Alkobommarna sparar tid och resurser för polisen och tullen, säger Christer Folkesson.

De automatiska nykterhetskontrollerna kan inte bara användas i hamnar. Andra exempel på platser där en automatisk nykterhetskontroll skulle kunna användas är för att kontrollera nykterheten hos sjukhuspersonal, kärnkraftspersonal, flygpersonal eller på ett åkeriföretag.

Den mobila alkobommen kommer att visas upp på sex platser under vecka 15. Tiden som gäller är klockan 10.00–12.30.

Datum och platser: den 11 april Saab Arena i Linköping, den 12 april Lilla torget i Oskarshamn, den 13 april Hallmansvägen 73 i Jönköping, den 14 april Vattentorget i Växjö, den 15 april färjeterminalen i Karlskrona klockan 10.00–12.00 och vid färjeterminalen i Karlshamn klockan 13.00–15.00.

Under vecka 16 går turnén vidare till MHF Region Väst i Halland och Västra Götalands län.

Välkomna!

Kontakt: Christer Folkesson, generalsekreterare MHF-Ungdom och regionordförande MHF Region Öst.

Telefon: 070-521 97 15. E-post: folkesson@mhfost.se

http://www.trafiknyktert.nu

 

 

MHF

I MHF Region Öst ingår Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Östergötlands län. MHF har jobbat för trafiknykterhet sedan 1926. Vi är en ideell organisation som jobbar för att Ingen ska dö av rattfylleri. 

MHF Region Öst | c/o Larsson | Sätervägen 6A | 756 46 Uppsala | Tfn 072-21 22 109  | Epost  info@mhfost.se
Adminlogin